top of page
Teater Lights

Är du arrangör?

Danscentrums medlemsorganisationer är experter på att sätta arrangörer i kontakt med det fria danslivet. Medlemmarna skapar aktuell och spännande danskonst för alla åldrar. De är specialiserade på att visa sina verk på såväl regelrätta scener som på turné, i klassrum, utomhus, på konsthallar, festivaler och på fler oanade platser.

Vad ska du tänka på när du arrangerar dans?

Ska du ta emot en dansgrupp? Danscentrum Stockholm tipsar om vad du bör tänka på som arrangör. Då varje grupp kan ha specifika behov och önskemål så stäm alltid av med dem.

Arrangörshandboken för offentliga föreställningar.

Arrangörshandboken för skolföreställningar.

Danscentrum Väst har satt samman en checklista för dansföreställningar (länk till pdf)

Danscentrum Syd har information och tips om dansgolv – Om dansgolv och lokal.

ZebraDans har sammanställt en matnyttig lista med information till de arrangörer som ska ta emot en dansföreställning eller dansprojekt. Informationen hittar du här:

Hej arrangör!

Dans på olika platser och för olika åldrar.

Danscentrums medlemmar producerar majoriteten av den danskonst som visas i Sverige. Våra medlemmar är specialiserade på att visa sina verk på turné, på såväl regelrätta scener som i klassrum, utomhusmiljöer, på konsthallar och festivaler. 

 

Dansfältet är ett ständigt växande konstområde som lockar publik i alla åldrar runt om i Sverige. Dansens särskilda kvaliteter, ofta ordlösa, vitala och rörande, triggar en intuitiv scenkonstupplevelse. Danskonst behöver inte förstås, utan upplevas.

Danskonsulenter i Sverige

Danskonsulenter arbetar med strategiskt utvecklingsarbete på uppdrag av regioner, kommuner eller andra uppdragsgivare. Uppdragen kan skilja sig åt men i huvudsak verkar danskonsulenterna för att:

  • bredda intresset för danskonsten

  • stärka danskonstens ställning

  • ge fler möjlighet att uppleva dans som scenkonst

  • skapa arbetstillfällen för utbildade inom dansområdet

  • ge dansverksamma såväl professionella dansare, koreografer, danspedagoger som amatörer möjlighet till utveckling inom danskonstområdet

  • öka medvetenheten och kunskapen om danskonsten

Här hittar du danskonsulter i din region: Regional dansutveckling.

På Vimeo finns en bra film som på ett enkelt sätt förklarar vad en danskonsulent gör. Se den här!

Dansnät Sverige

Dansnät Sverige ett fristående nationellt nätverk där dansscener, institutioner, regionala dans- och musikverksamheter samt kommunala och regionala kulturförvaltningar samverkar för att genom ökat intresse och ökad kunskap stärka och bygga nationella strukturer för den samtida danskonsten. 

 

Dansnät turnerar runt 15-18 produktioner varje år av internationella och nationellt verksamma aktörer vilket sammanlagt ger 100-talet speltillfällen. De samproducerar dansföreställningar för att stärka danskonstnärernas produktionsförhållanden och förankra det konstnärliga arbetet i en lokal kontext

 

Dansnät utvecklar kunskap på och utanför scenen genom fortbildning i scenteknik och kommunikation för arrangörer samt genom publiksamtal, workshopar och seminarier med gästande kompanier.

 

Läs mer på Dansnät Sverige.

Du hittar massor av bra information på Dansnät Sveriges Informationshubb!

bottom of page