Scenkonst med digital teknik – när, var, hur och varför
Ett lokalt seminarium, 18-19 april, inom Erasmus+ projektet Digital Leap
Danscentrum Sverige och Kulturhuset Stadsteatern Digital Innovation välkomnar scenkonstnärer, producenter, presentatörer och andra kulturaktörer till seminariet Scenkonst med digital teknik – när, var, hur och varför. Under två kunskapsspäckade dagar, e.m. 18 april, och en knapp heldag 19 april (inklusive nätverksmingel), möts experter och deltagare på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. I program nedan får du information om föreläsningarna.
Länk till det färdiga programmet (pdf).
REGISTRERA DIG HÄR (notera att antalet platser är begränsade, hälften av platserna är prioriterade för scenkonstnärer)
Program
Kl 12:30 Registering öppnar
Kl 12:45 Välkomstfika
Dörrarna öppnas och fika serveras.
Kl 13:00-13:15 Presentation – Digital Leap
Amy Fee, verksamhetsledare, och Christina Simpson, kommunikationsansvarig & projektledare, på Danscentrum Sverige berättar kort om Erasmus+ projektet Digital Leap. De kommer även att informera om det öppna e-lärmaterial, Cookbooks, som skapas och tillgängliggjorts under projektet.
Kl 13:15-13:25 Presentation – Kulturhuset Stadsteatern Digital Innovation
Charlotte Nelson Prag, Arash Anbari presenterar Kulturhuset Stadsteatern Digital Innovation, samt introducerar ett av sina VR-projekt.
Kl 13:25-13:45 Aktivitet med Björn Carlberg
Björn Carlberg, dockspelare, interaktiv workshop.
Kl 13:45-15:00 Livestreaming – hur börjar du?
Föreläsning och workshop med Björn Falkevik. Han visar möjligheterna med enklare livesändningar och fördelarna med att börja smått och jobba sig upp till mer utmanande livesändningar. I det nya medielandskapet så är en prenumerant betydligt mycket mer intolerant än de varit historiskt och du som publicist är extremt mer konkurrensutsatt, det vi alla konkurrerar om är intressenternas uppmärksamhet och tid. Så den stora frågan är: vad kan vi göra för att förtjäna och behålla våra intressenters uppmärksamhet i förhållande till våra konkurrenter?
Björn arbetar som videoproducent och är expert inom området livestreaming. Fokus för hans livesändningar är att skapa samtal snarare än monologer. Björn verkar för att utveckla det som kallas "Communication 2.0" med vilket menas öppen, effektiv och enkel kommunikation som är givande för båda parter. Det slutliga målet för honom är att omvandla deltagare/publik till något mer än bara någon som är på plats i det digitala rummet.
PAUS
10 minuters paus
Kl 15:10-15:40 Streaming – en danskonstnärs perspektiv
Daniel Jeremiah Persson berättar om sina erfarenheter från Digital Leap modul 2 och samarbetet med internationella deltagare på modulen. Läs mer om Daniel i föreläsningspresentationerna nedan.
Daniel Jeremiah Persson är dansare och koreograf med en kandidatexamen från London Contemporary Dance School. Han har arbetar som frilansdansare internationellt och nationellt. Han har de senaste 8 åren uppträtt på arenor som Tate Modern, British Museum, Serpentine Galleries, National Gallery of Denmark, Dansstationen – Palladium, MDT och Prague Quadrennial m.fl. Daniel är sedan 2019 medlem i koreografkollektivet Nya Rörelsen – Koreografer i Skåne.
PAUS
10 minuters paus.
Kl 15:50-17:05 Sociala medier - content och marketing mindset
Hanna Min-Jung Herbertson delar ovärderliga tips och tricks i att etablera det personliga varumärket, med fokus på videoinnehåll för plattformar som TikTok, Instagram, YouTube och Facebook.
Hanna Min-Jung Herbertson bytte karriär från dansare i New York till att hjälpa kreatörer och företag över hela världen med digital marknadsföring. För några år sedan bestämde sig Hanna för att utöka sin kunskap om TikTok för att bättre kunna hjälpa sina kunder. Kort därefter började hennes videor att gå virala, hon har idag över 200 000 följare och miljontals visningar. Även hennes Instagram-konto växte och har nu över 52 000 följare.
ONSDAG 19 april
Kl 08:45-09:00 Morgonfika
Dörrarna öppnas och kaffe serveras
Kl 09:00-09:30 Upphovsrätt till digital scenkonst
Upphovsrätt med Sofia Halliday Bruno från Gro Advokatbyrå i samarbete med Svensk Scenkonst. Sofia ger oss en crash-course i vad upphovsrätt är och vad som är viktigt att tänka på när scenkonst digitaliseras. Under föredraget får du även bra tips att ha med dig när du själv skriver eller förhandlar avtal om scenkonstrelaterade upphovsrättigheter.
Sofia Halliday Bruno är advokat och delägare vid Gro Advokatbyrå som samarbetar med Svensk Scenkonst i frågor som rör upphovsrätt och relationen uppdragsivare – uppdragstagare inom scenkonstverksamheter. Sofia är specialiserad på integritetsskyddsjuridik och kommersiella avtal med särskilt fokus mot immaterialrätt och digitalisering. Hon har över 10 års erfarenhet av att vägleda och ge praktiskt tillämpbara råd till såväl internationella koncerner som myndigheter och tillväxtbolag i komplexa frågor och avtalsstrukturer.
PAUS
10 minuters paus
Kl 09:40-10:10 Digital Storytelling: Narrative Design & Emotional Design (föreläsning på engelska)
Alison Norrington tar oss med på en resa där hon berättar varför storytelling är en så viktig del i digitala produktioner.
Alison är skribent/producent, upplevelsedesigner och grundare av storycentral, en Londonbaserad global studio som arbetar med scenkonstaktörer, filmskapare, författare, varumärken, förläggare, TV-bolag, historieberättare och nöjesparker. Hon arbetar med interaktiva upplevelser, berättelsearkitektur, mytologi och planering, prototyper, publikutveckling och engagemang och sociala medier.
PAUS
5 minuters paus
Kl 10:15-11:05 Olika sätt att använda ljudteknik
Roberto Bresin, KTH och Hans Lindetorp, KMH ger tips och inspiration om ljud och teknik.
PAUS
5 minuters paus
Kl 11:10-12:00 Förstärkta Verklighetens (AR) olika möjligheter
Yuvia Maini tar oss på en resa genom den Förstärkta Verklighetens (AR) olika möjligheter. Hon ger oss inblick i en praktik där hon arbetat med tekniken för bl a offentliga verk, commissioner och scenkonst. Hon vill ge förståelse för beställarperspektivet och kreatörssidan samt sår ett frö till att börja skapa själv.
Yuvia Maini arbetar som frilansande animatör och konstnär i Stockholm. Med hjälp av AR, interaktion och animation utforskar hon relationen mellan människa och pixel.
Hon har bland annat skapat verk för Sveriges Riksdag, Håkan Helström, Kristianstad Kommun etc, grundat XR - studion BLOBB.TV och är en del av Misschiefs.
Kl 12:00- 13:00 LUNCH
Wrap och kaffe/te
Kl 13:00-14:15 XR & performing arts (föreläsning på engelska)
Denna workshop kommer att fördjupa sig i de spännande möjligheterna att använda XR-teknik, inklusive virtuell och förstärkt verklighet, inom scenkonstområdet. Föreläsarna kommer att visa befintliga och kommande upplevelser som blandar scenkonst och digital teknik. De pratar också om vad vi bör tänka på i produktion och budget.
Marie Albert brinner för transdisciplinär innovation och korsvägen mellan konst, vetenskap och teknik. Hon har över 10 års erfarenhet av utveckling av konst- och innovationsprojekt. 2021 började hon arbeta på Dark Euphoria och producera konstnärliga projekt XR-upplevelser, digitala konstverk, hybridteater m.m.
Raphaël Chênais, XR production manager, han är en teknikentusiast med ett stort intresse för utökad verklighet (XR) och har en ingenjörsexamen från Arts & Métiers.
Kl 14:15-14 Avrundning och refelktion
Kl 14:30-15:30 Nätverksmingel
Samarbetspart: Kulturhuset Stadsteatern Digital Innovation
Med stöd av Dansalliansen, Teateralliansen, Manegen, Gro Advokatbyrå i samarbete med Svensk Scenkonst
Digital Leap är ett Erasmus+ projekt.
Verksamhetsledare
Amy Fee
amy.fee[at]danscentrum.se
Ordförande
Maria Rydén
maria.ryden[at]danscentrum.se
© 2021